Ingredienser

 

12 bitar

3
ägg

1.5 dl
strösocker

2 msk
mjölk

2 dl
vetemjöl

1 tsk
bakpulver

1 msk
strösocker

0.5 dl
hallonsylt

3 dl
vispgrädde

Marängsmörkräm

1.75 dl
strösocker

2
äggvitor

200 g
smör, rumsvarmt och helt mjukt

1 tsk
vaniljsocker

Topping och garnering

1
vitt marsipanlock

6 krm
gul hushållsfärg

40 g
mörk choklad

= finns i Coops ekologiska sortiment

 

Gör så här

 

1

Sätt ugnen på 250°. Vispa ägg och socker till ett pösigt skum. Vispa i mjölken. Blanda vetemjöl och bakpulver, sikta ner och rör till en jämn smet. Bred ut smeten på en plåt klädd med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen 5–6 min,tills kakan blivit gyllenbrun. Strö ut socker på ett bakplåtspapper.

2

Ta ut tårtbottnen och vänd upp den på det sockrade papperet.Lossa på papperet men låt det ligga kvar på tårtbottnen. Lägg även på en kökshandduk så att den inte torkar.

Tårtlock:

1

Krama ihop marsipan ochhushållsfärg till jämn färg. Kavla ut mellan förpackningens plast och ett bakplåtspapper.Lägg i kylskåp.

Marängsmörkräm:

1

Vispa ihop socker och äggvita i en rostfri bunke. Sätt bunken i ett varmt vattenbad och vispa marängen för hand till 60–65°. Ta bunken från kastrullen. Fortsätt vispa med elvisp tills marängen svalnat helt (Obs! Viktigt). Vispa in smöret lite i taget till en fluffig, jämn konsistens. Bred marängsmörkräm över tårtbottnen.

2

Bred ut hallonsylten och rulla ihop rulltårtan på längden. Vispa grädden och bred ut överrullen, spara lite att garnera tårtan med. Lägg marsipanlocket på rulltårtan och tryck in vid kanterna. Skär bort överflödig marsipan och jämna till. Smält chokladen i vattenbad eller mikro. Spritsa chokladen på rulltårtan till ett fint mönster. Fäst kycklingarna med lite choklad. Spritsa på grädde.

Till Receptet