Rabarberglasstårta
Ingredienser
8 portioner
Rabarberskompott
-
2 liter
fryst rabarber i bit, eller 1½ l färsk
-
1½ dl
socker
-
1 msk
potatis mjöl
Vaniljparfait
-
5 dl
vispgrädde
-
5 st
äggulor
-
1½ dl
florsocker
-
1 tsk
ekologisk vaniljpulver
Kardemummamaräng
-
100 g
äggvita
-
180 g
socker
-
¾ dl
vatten
-
1 tsk
citronsaft
-
1 tsk
mald kardemumma
Topping
-
400 g
jordgubbar
-
1 st
lime, skalet
8 portioner
Rabarberskompott
-
2 literfryst rabarber i bit, eller 1½ l färsk
-
1½ dlsocker
-
1 mskpotatis mjöl
Vaniljparfait
-
5 dlvispgrädde
-
5 stäggulor
-
1½ dlflorsocker
-
1 tskekologisk vaniljpulver
Kardemummamaräng
-
100 gäggvita
-
180 gsocker
-
¾ dlvatten
-
1 tskcitronsaft
-
1 tskmald kardemumma
Topping
-
400 gjordgubbar
-
1 stlime, skalet
Gör så här
1. Rabarberkompott: Skala rabarber och skär i grova bitar. Lägg på plåt, strö över socker och pudra på potatismjöl. Täck med aluminiumfolie.
2. Baka i ugn på 150 grader tills mjuka, cirka 30-40 minuter.
3. Vänd runt så det mosar sig lite.
4. Vaniljparfait: Vispa grädden. Vispa äggulor, florsocker och vaniljpulver cirka 3 minuter till ett pösigt skum.
5. Vänd ner grädden.
6. Varva parfait med rabarberkompott i en brödform fodrad med plastfilm. Frys mellan parfaitlagren.
7. Kardemummamaräng: Koka upp socker med vatten till 123 grader.
8. Vispa äggvita på max med citronsaft och kardemumma och häll sockerlag i tunn stråle ner i vitan (aktas för vispen). Vispa tills kall och glansig, minst 3 minuter.
9. Spritsa ut maräng runt rabarberglasstårtan och bränn gärna av med bruleebrännare.
10. Topping: Skiva jordgubbar, riv limeskal över den färdiga tårtan.
Tips:
– Tårtan går bra att förbereda och frysa med marängen påspritsad. Toppa med färska bär strax innan servering.
– Rabarbern får en mustigare smak när den rostas i ugn än när den tillagas på spisen.
– Lägg gärna in glasstårtan i frysen en stund efter spritsning. Då hålls den kall och går lättare att skära.
– Maräng som vispas med sockerlag istället för strösocker kallas italiensk maräng. Den ska inte bakas och går bra att frysa, i motsats till vanlig bakad, krispig maräng som mjuknar i frysen.
– Om man inte vill vispa marängen så länge går det bra att lägga isbad under skålen under vispningen så kallnar marängen fortare.
– När marängen är färdigvispad ska bunken gå att vända upp och ned utan att marängen trillar ut.
– Om du vill göra marängen på förhand går det utmärkt, italiensk maräng förvaras nämligen bäst i frysen.
– En parfait tinar vanligen på 16-18 minuter.