Saffransbullar med mandelmassa och hallon
Ingredienser
30 stycken
25 g
jäst
5 dl
standardmjölk
1 dl
strösocker
1 g
saffran
100 g
rumsvarmt smör
2 krm
salt
12 dl
vetemjöl (ca 720 g)
Fyllning och pensling:
100 g
rumsvarmt smör
200 g
mandelmassa
200 g
färska hallon
0.5 dl
strösocker
1
ägg till pensling
Kristyr:
1
äggvita
2.5 dl
florsocker
florsocker att pudra ovanpå
= finns i Coops ekologiska sortiment
Gör så här
1
Smula jästen i en bunke. Värm mjölk, socker och saffran till 37° och häll i bunken. Rör om tills jästen lösts upp.
2
Klicka i smöret och tillsätt saltet. Häll i mjölet lite i taget under omrörning. Arbeta degen för hand 10 min eller 5 min med degblandare. Låt jäsa under bakduk 1 timme.
3
Kavla ut degen på en mjölad bänk, till 2 rektanglar, ca 1 cm tjock. Bred ut smöret och riv över mandelmassan. Fördela hallonen ovanpå, strö på socker och rulla ihop från långsidan. Skär i bitar, ca 4 cm, och lägg i stora muffinsformar. Låt jäsa under bakduk ytterligare 30 min.
4
Sätt ugnen på 225°. Pensla bullarna med lättvispat ägg och grädda mitt i ugnen ca 10 min.
Kristyr:
1
Vispa äggvita och florsocker med elvisp tills det är riktigt vitt. När bullarna svalnat, ringla över kristyren och pudra med florsocker.
Till Receptet