Saffransbullar med mandelmassa och vit chokladtopping
Ingredienser
32 stycken
5 dl
mjölk
1 g
saffran
25 g
jäst
12 dl
vetemjöl + 2 dl till bakbordet
1 dl
strösocker
1
ägg
1 tsk
kardemummakärnor, mortlade
0.5 tsk
salt
150 g
smör, rumsvarmt
1
ägg, till pensling
Fyllning
150 g
smör, kallt
200 g
mandelmassa
Topping
1.5 msk
vispgrädde
100 g
vit choklad, hackad
frystorkade bär
= finns i Coops ekologiska sortiment
Gör så här
1
Värm mjölk och saffran
till 37°. Smula jästen i en
bunke och rör ut med lite av
degspadet. Tillsätt resten av
degspadet, mjöl, socker, ägg,
kardemumma och salt.
2
Klicka i smöret och arbeta degen ca 10 min för hand eller 5 min med köksmaskin. Låt jäsa under bakduk ca 1 timme. Sätt ugnen på 225°. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt med lite av mjölet. Dela degen i två delar. Kavla ut varje del till en rektangel, ca 25 x 50 cm.
3
Riv smör och mandelmassa
på den grova sidan av rivjärnet över rektanglarna. Rulla ihop varje rektangel löst från långsidan och skär
rullarna i 16 bitar vardera.
4
Ställ bitarna i bullformar eller ställ dem glest i en ugnsform med bakplåtspapper. Jäs ca 30 min under bakduk. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen 10–12 min. Låt svalna.
Topping
1
Värm grädden och smält chokladen i den under omrörning. Ringla chokladen
över bullarna och strö ev över
frystorkade bär.