Ingredienser

 

32 stycken

5 dl
mjölk

1 g
saffran

25 g
jäst

12 dl
vetemjöl + 2 dl till bakbordet

1 dl
strösocker

1
ägg

1 tsk
kardemummakärnor, mortlade

0.5 tsk
salt

150 g
smör, rumsvarmt

1
ägg, till pensling

Fyllning

150 g
smör, kallt

200 g
mandelmassa

Topping

1.5 msk
vispgrädde

100 g
vit choklad, hackad

frystorkade bär

= finns i Coops ekologiska sortiment

 

Gör så här

 

1

Värm mjölk och saffran
till 37°. Smula jästen i en
bunke och rör ut med lite av
degspadet. Tillsätt resten av
degspadet, mjöl, socker, ägg,
kardemumma och salt.

2

Klicka i smöret och arbeta degen ca 10 min för hand eller 5 min med köksmaskin. Låt jäsa under bakduk ca 1 timme. Sätt ugnen på 225°. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt med lite av mjölet. Dela degen i två delar. Kavla ut varje del till en rektangel, ca 25 x 50 cm.

3

Riv smör och mandelmassa
på den grova sidan av rivjärnet över rektanglarna. Rulla ihop varje rektangel löst från långsidan och skär
rullarna i 16 bitar vardera.

4

Ställ bitarna i bullformar eller ställ dem glest i en ugnsform med bakplåtspapper. Jäs ca 30 min under bakduk. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen 10–12 min. Låt svalna.

Topping

1

Värm grädden och smält chokladen i den under omrörning. Ringla chokladen
över bullarna och strö ev över
frystorkade bär.

Till Receptet