Saffransglass med karamelliserade mandlar
Ingredienser
4 portioner
Glass
-
4 st
äggulor
-
1 dl
socker
-
1½ tsk
vaniljsocker
-
½ g
saffran (ett kuvert)
-
1 tsk
socker
-
2½ dl
mjölk, 3%
-
2 dl
vispgrädde
Karamelliserade mandlar
-
30 g
smör
-
1 dl
sötmandel, skållade och skalade
-
3 msk
socker
-
½ tsk
salt
4 portioner
Glass
-
4 stäggulor
-
1 dlsocker
-
1½ tskvaniljsocker
-
½ gsaffran (ett kuvert)
-
1 tsksocker
-
2½ dlmjölk, 3%
-
2 dlvispgrädde
Karamelliserade mandlar
-
30 gsmör
-
1 dlsötmandel, skållade och skalade
-
3 msksocker
-
½ tsksalt
Gör så här
Glass
1. Vispa äggulor, socker och vaniljsocker ljust och poröst.
2. Stöt saffran i mortel med 1 tsk socker, vispa ner i äggblandningen.
3. Rör i mjölk och grädde. Vispa inte mer, men blanda väl.
4. Kör blandningen i glassmaskin, 30 minuter.
Servera direkt eller ställ i frys till servering.
Karamelliserade mandlar
1. Dela mandlarna.
2. Smält smöret på svag värme, tillsätt mandel, socker och salt. Låt koka ihop under omrörning tills all vätska har kokat in.
3. Lägg på bakplåtspapper och låt stelna.
Bryt i mindre bitar och fördela över den upplagda glassen.