Ingredienser

 

10 stycken

5 dl
vetemjöl (300 g)

0.5 dl
strösocker

4 tsk
bakpulver

2 krm
salt

0.5 g
saffran

1.25 dl
mjölk

0.75 dl
gräddfil

50 g
rumstempererat smör

50 g
torkade tranbär

50 g
pekannötter, grovhackade

Fikonmarmelad:

8
färska fikon

0.5 dl
portvin

2
stjärnanis

1
lagerblad

2 dl
strösocker

= finns i Coops ekologiska sortiment

 

Gör så här

 

1

Sätt ugnen på 190°. Blanda mjöl, socker, bakpulver och salt i en bunke.

2

Lös upp saffranet i mjölken. Tillsätt gräddfil, smör och saffransmjölk i bunken. Blanda allt med en elvisp. Tillsätt tranbär och nötter.

3

Platta ut degen tills den är ca 2 cm tjock på ett mjölat bakbord. Stansa ut rundlar med en ring eller med ett upp- och nedvänt glas.

4

Lägg rundlarna på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen ca 15 min. Servera sconesen varma med smör och fikonmarmeladen.

Fikonmarmelad:

1

Skär fikonen i mindre bitar. Lägg i en kastrull och häll på portvinet. Lägg i lagerblad och stjärnanis. Koka upp och sjud ca 5 min. Tillsätt sockret och rör om. Koka upp och sjud tills marmeladen börjar bli fast i konsistensen, 5–10 min (den tjocknar när den kallnar också). Ta bort stjärnanisen, som kan göra marmeladen besk om den får ligga kvar för länge. Fyll upp i en väl rengjord burk och sätt på lock. Låt svalna. Förvara i kylskåp.

Till Receptet