Saffransscones och fikonmarmelad
Ingredienser
10 stycken
5 dl
vetemjöl (300 g)
0.5 dl
strösocker
4 tsk
bakpulver
2 krm
salt
0.5 g
saffran
1.25 dl
mjölk
0.75 dl
gräddfil
50 g
rumstempererat smör
50 g
torkade tranbär
50 g
pekannötter, grovhackade
Fikonmarmelad:
8
färska fikon
0.5 dl
portvin
2
stjärnanis
1
lagerblad
2 dl
strösocker
= finns i Coops ekologiska sortiment
Gör så här
1
Sätt ugnen på 190°. Blanda mjöl, socker, bakpulver och salt i en bunke.
2
Lös upp saffranet i mjölken. Tillsätt gräddfil, smör och saffransmjölk i bunken. Blanda allt med en elvisp. Tillsätt tranbär och nötter.
3
Platta ut degen tills den är ca 2 cm tjock på ett mjölat bakbord. Stansa ut rundlar med en ring eller med ett upp- och nedvänt glas.
4
Lägg rundlarna på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen ca 15 min. Servera sconesen varma med smör och fikonmarmeladen.
Fikonmarmelad:
1
Skär fikonen i mindre bitar. Lägg i en kastrull och häll på portvinet. Lägg i lagerblad och stjärnanis. Koka upp och sjud ca 5 min. Tillsätt sockret och rör om. Koka upp och sjud tills marmeladen börjar bli fast i konsistensen, 5–10 min (den tjocknar när den kallnar också). Ta bort stjärnanisen, som kan göra marmeladen besk om den får ligga kvar för länge. Fyll upp i en väl rengjord burk och sätt på lock. Låt svalna. Förvara i kylskåp.
Till Receptet