Ingredienser

 

2
paket

saffran, 1-2 paket

225
gram

smör

0,5
l

mjölk

50
gram

jäst

2
dl

socker

2
st

ägg

12
dl

vetemjöl, 10-12 dl

1

russin, till garnering

1
st

ägg, 1-2 st, till pensling

Köp receptet

Gör så här

1. Stöt saffran i en mortel med två-tre sockerbitar och rör ut med lite av degspadet.
2. Låt smöret bli rumsvarmt. Ta fram mjölken och låt även den stå framme ett tag för att inte vara kylskåpskall.
3. Smula sönder jästen i degbunken och rör ut med en liten del av mjölken. Slå i resten av degvätskan och klicka i smöret. Tillsätt saffranssmulet, socker, de lätt uppvispade äggen och drygt hälften av vetemjölet.
4. Arbeta degen smidig, gärna i degmaskin eller med degkrokar, eller för hand. Tillsätt bara så mycket mjöl så att den går ihop något sånär och inte är för rinnigt kladdig, men fortfarande lite kladdig. Det brukar gå åt kanske 9-10 dl mjöl. Låt jäsa 20 minuter i bunken med bakhandduk över på dragfri plats.
5. Häll upp degen på lätt mjölat bakbord/diskbänk/bänkskiva. Skär av en bit deg för varje lussekatt och rulla/dra ut så det blir en remsa som du sedan rullar ihop åt vardera håll i varje kant – till klassiska lussekatter. Eller om du har någon annan favoritform.
6. Lägg bullarna på en väl smörad plåt, eller ännu hellre på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa väl på dragfri plats under bakhandduk. Jag brukar låta dem stå minst 30 minuter, ibland upp till en timme – det beror på rumstemperaturen hur länge de kan stå. De ska jäsa upp ordentligt men inte bli överjästa. Garnera ev. med russin.
7. Pensla försiktigt med uppvispat ägg innan de åker in i ugnen som värmts till 200-225 grader. Grädda i mitten av ugnen, om du inte har gasugn för då ska de alltid gräddas högst upp.
8. Grädda dem i ca 5-10 minuter. De ska bli gyllene men inte brända – passa dem eftersom det går fort att bränna dem! Om du väljer att baka flätor eller längder kan det vara gott att fylla med en blandning av smör och riven mandelmassa, ev. smaksatt med rivet apelsinskal.
9. Grädda längder och flätor i 200 grader i 15-20 minuter.

Receptet är från:

Tasteline