Scones med blåbärs- och kardemummamarmelad
Ingredienser
8 stycken
6 dl
vetemjöl (360 g)
4 tsk
bakpulver
0.5 tsk
salt
1 msk
strösocker
0.5 tsk
vaniljpulver
1 msk
vallmofrön + 1 msk ovanpå
75 g
tärnat kallt smör
1
ägg
2 dl
mjölk
1 msk
pressad citronsaft
Blåbärs- och kardemummamarmelad
250 g
blåbär
1.5 dl
syltsocker
1 msk
vatten
0.5 tsk
kardemummakärnor
Till servering
cream cheese
= finns i Coops ekologiska sortiment
Gör så här
1
Marmelad:
Häll blåbär, syltsocker, vatten och mortlad kardemumma i en kastrull. Låt sjuda 5–10 min.
2
Sätt ugnen på 225°. Blanda alla torra ingredienser till sconesen. Tillsätt smöret och arbeta ihop med fingrarna till en smulig deg.
3
Vispa upp ägget lätt med mjölk och citronsaft. Rör ihop alla ingredienser till en jämn deg. Klicka ut på en plåt med bakplåtspapper. Strö på vallmofrön och grädda mitt i ugnen ca 15 min.
4
Servera med cream cheese och marmeladen (gärna ljummen).
Till Receptet