Ingredienser

 

12 stycken

4 dl
grahamsmjöl

4 dl
vetemjöl

4 tsk
bakpulver

0.5 tsk
salt

100 g
smör

4 dl
mjölk eller filmjölk

= finns i Coops ekologiska sortiment

 

Gör så här

 

1

Värm ugnen till 225°. Mät upp mjöl, bakpulver, och salt i en bunke eller en matberedare. Skär margarinet i små bitar och lägg i bunken eller i matberedaren. Smula det med en gaffel eller i matberedaren till en grynig massa. Häll i mjölken och knåda ihop till en deg.

2

Häll lite mjöl på en arbetsbänk. Ta upp degen och lägg på arbetsbänken. Dela degen i delar. Forma den till rullar, ca 20 cm långa. Skär rullarna i ca 3 cm breda bitar. Smörj bakplåten eller lägg på ett bakplåtspapper. Lägg degbitarna på bakplåten. Sätt in plåten i mitten av ugnen och grädda i ca 15 minuter. Servera scones nygräddade.

Kakscones

1

Dela degen i delar. Platta med mjölad hand ut varje del till en rund kaka, cirka 15 cm i diameter. Ta en kniv och gör ett kryss i varje kaka. Pricka (nagga) kakorna med en gaffel.

Extra lyxiga scones

1

Blanda degen med t ex russin eller korinter, hackade nötter eller mandel. Ta ca 0,5 dl av varje sort. Tillsätt gärna också rivet skal av ca 0,5 vältvättad apelsin.

För dig som inte tål allt

1

Utan mjölk: Välj mjölkfritt margarin. Byt ut mjölk eller filmjölk mot vatten, havre- eller risdryck.
Utan gluten: Byt ut vetemjölet mot glutenfri mix och tillsätt fiberhusk i degspadet.
Utan ägg: inga problem, ingår inte i receptet.
Laktoslågt: Välj låglaktosmjölk eller filmjölk.

Till Receptet