Tårta med kallrökt lax
Ingredienser
12 bitar
200 g
kavring (6-7 skivor)
75 g
smör, smält
Fyllning:
4
gelatinblad
400 g
kallrökt lax
3 dl
gräddfil
2 dl
crème fraiche
0.5 dl
hovmästarsås
1
liten rödlök, finhackad
1 dl
finhackad dill
Garnering:
kallrökt lax
rädisor
citron, skivad
dill
gräslök
= finns i Coops ekologiska sortiment
Gör så här
1
Mixa kavringen till ett fint smul i en matberedare och blanda med smält smör. Tryck ut i botten på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Låt stå i kylen ca 15 min.
2
Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 10 min. Skär laxen i tunna strimlor och finhacka den sedan.
3
Blanda gräddfil, crème fraiche, hovmästarsås, lök och dill. Lyft upp gelatinbladen och smält varsamt på medelvärme i en liten kastrull, ta från värmen. Rör ner 1 dl av smeten i det smälta gelatinet så det är väl blandat. Rör sedan ner det i resten av smeten. Blanda ner laxen och häll smeten i formen. Täck med plast och låt stå i kylen minst 3 tim.
4
Garnera gärna med lax, rädisor, citron och örter vid servering.
Till Receptet