Ingredienser

 

2 stycken

50 g
jäst

5 dl
vatten (37º) eller öl

2 tsk
honung, socker eller sirap

2 tsk
salt, gärna flingsalt

3 dl
rågsikt

10 dl
vetemjöl special

0.5 dl
linfrö

1 dl
torkade aprikoser, i små bitar

1 dl
russin

= finns i Coops ekologiska sortiment

 

Gör så här

 

1

Rör ut jästen i det ljumma vattnet eller öl i en bunke. Tillsätt honung, socker eller sirap, fett, saltlinfrön, aprikoser och russin och nästan allt mjöl. Arbeta kraftigt ihop till en smidig deg. Tillsätt eventuellt lite mera mjöl, degen ska släppa från bunkens kant. Eller blanda allt i en degblandare och knåda väl. Jäs degen under bakduk till dubbel storlek, minst 30 minuter men gärna längre.

2

Dela degen i 2 delar. Forma dem till limpor och lägg dem i var sin smord avlång bakform (à ca 1,5 liter). Jäs ytterligare 30 minuter. Värm ugnen till 250º.

3

Sänk temperaturen till 200º och grädda i nedre delen av ugnen 25-30 minuter.

Tips

1

Tillsätt 1 tsk malda nejlikor och 1 tsk mald kardemumma så får brödet ”julsmak”.

Till Receptet