Äppelbröd
Ingredienser
4 st
7 dl
vatten
5 dl
havregryn
5 dl
grovrivna äpplen
50 g
jäst
3 tsk
salt
2 liter
vetemjöl
Pensling och garnering:
1
uppvispat ägg
4 st
röda äpplen
= finns i Coops ekologiska sortiment
Gör så här
1
Koka upp vattnet och häll det över havregrynen. Rör om och tillsätt äpplena. Låt svalna till fingervarmt.
2
Rör ner jästen. Tillsätt salt och nästan allt mjöl. Arbeta kraftigt tills degen blir blank och smidig. Tag eventuellt något mer mjöl. Låt jäsa under bakduk i 60 minuter.
3
Knåda degen igen. Dela den i fyra delar. Rulla ut varje del till en rulle och gör en knut. Lägg bröden på smorda plåtar och tryck ner ett litet rött äpple i mitten på varje knut. Låt bröden jäsa under duk i 20-25 minuter.
4
Värm ugnen till 225 grader. Pensla bröden med ägg och sätt in dem i ugnen. Sänk värmen till 200 grader och grädda bröden gyllene i cirka 25 minuter.
Till Receptet