Ingredienser

 

4 st

7 dl
vatten

5 dl
havregryn

5 dl
grovrivna äpplen

50 g
jäst

3 tsk
salt

2 liter
vetemjöl

Pensling och garnering:

1
uppvispat ägg

4 st
röda äpplen

= finns i Coops ekologiska sortiment

 

Gör så här

 

1

Koka upp vattnet och häll det över havregrynen. Rör om och tillsätt äpplena. Låt svalna till fingervarmt.

2

Rör ner jästen. Tillsätt salt och nästan allt mjöl. Arbeta kraftigt tills degen blir blank och smidig. Tag eventuellt något mer mjöl. Låt jäsa under bakduk i 60 minuter.

3

Knåda degen igen. Dela den i fyra delar. Rulla ut varje del till en rulle och gör en knut. Lägg bröden på smorda plåtar och tryck ner ett litet rött äpple i mitten på varje knut. Låt bröden jäsa under duk i 20-25 minuter.

4

Värm ugnen till 225 grader. Pensla bröden med ägg och sätt in dem i ugnen. Sänk värmen till 200 grader och grädda bröden gyllene i cirka 25 minuter.

Till Receptet