Blåbärspaj med mandelfyllning
Ingredienser
4–5 portioner
Pajdeg
-
3 dl
vetemjöl, 180 g
-
3 msk
strösocker
-
125 g
kallt smör i tärningar
-
1 st
äggula
Fyllning
-
100 g
mandelmassa
-
1 st
ägg
-
200 g
blåbär
-
2 msk
strösocker
Servering
-
florsocker
-
vispad grädde eller glass
4–5 portioner
Pajdeg
-
3 dlvetemjöl, 180 g
-
3 mskströsocker
-
125 gkallt smör i tärningar
-
1 stäggula
Fyllning
-
100 gmandelmassa
-
1 stägg
-
200 gblåbär
-
2 mskströsocker
Servering
-
florsocker
-
vispad grädde eller glass
Gör så här
1. Blanda vetemjöl och socker i matberedare. Tillsätt smör och kör hastigt till en grynig massa. Häll i äggulan och kör snabbt till en deg. Tryck ut den i en pajform 25-27 cm i diameter, spara en klick till dekorgaller. Ställ kallt 30 min.
2. Sätt ugnen på 175°. Riv mandelmassan grovt och blanda med ägget. Bred ut röran i pajskalet. Blanda blåbär och socker och fördela ovanpå. Kavla ut resten av degen, skär eller sporra ut remsor och lägg som ett galler på fyllningen.
3. Grädda pajen mitt i ugnen ca 25 min. Servera avsvalnad eller kall, pudra över lite florsocker och bjud grädde eller glass till.