Ingredienser

 

10
gram

jäst

2
dl

mjölk

2
st

ägg

1
dl

strösocker

1
st

citron(er), skalet

1
tsk

kardemummakärnor, stötta

7,5
dl

vetemjöl

200
gram

smör, kylskåpskallt

Fyllning

1
kg

äpple(n)

1
st

citron(er), saften

2
dl

råsocker

1
tsk

kardemummakärnor, stötta

50
gram

smör

Pensling och garnering

1
st

ägg

1

florsocker

Gör så här

1. Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervärme, 37°. Häll den över jästen och rör tills den löser sig.
2. Blanda ner alla ingredienser till degen förutom smöret. Knåda till en slät deg. Täck degen och låt den jäsa i 1 timme.
3. Skala och skär äpplena i tunna klyftor. Vänd dem i citronsaften och hälften av sockret och kardemumman.
4. Tippa ut degen på mjölad arbetsbänk och kavla ut den till en stor tunn fyrkant.
5. Hyvla ett lager kallt smör med osthyvel över halva degen och vik över resterande deg. Kavla ut degen igen, hyvla ett nytt lager smör över halva degen, vik in och gör om proceduren en tredje gång.
6. Dela degen mitt itu, lägg deghalvorna på varsitt bakplåtspapper och kavla ut dem till två fyrkanter.
7. Lägg äpplena i en sträng på mitten och klicka över smöret till fyllningen samt det som är kvar av sockret och kardemumman.
8. Skär snitt längs sidorna av degen in mot strängen med fyllning, så att du får cirka 1 cm breda degremsor.
9. Lägg varannan degremsa åt höger, varannan åt vänster över äppelfyllningen som en fläta.
10. Låt längderna jäsa i 30 minuter. Sätt ugnen på 175°.
11. Pensla längderna med uppvispat ägg. Grädda dem i nedre delen av ugnen tills de är vackert bruna och genomgräddade, det tar 35–40 minuter.
12. Låt svalna och pudra över florsocker.

Receptet är från:

Tasteline