Ingredienser

 

150
gram

smör, eller margarin

5
dl

mjölk

50
gram

jäst, för söta degar

0,5
tsk

salt

1,5
dl

socker

2
tsk

kardemumma, malen

1,3
l

vetemjöl, mjölmängden kan variera på beroende på mjölsort

Fyllning:

2
dl

Kokos, riven

1,5
dl

florsocker

0,5
dl

socker, eller honung

2
dl

blåbär, frusna

1
odefinierad

potatismjöl

Pensling och garnering:

1
st

ägg

1

kokosflingor

Gör så här

1. Smälta smöret i en kastrull och häll sedan i mjölken i smöret. Värm allt tills blandningen får kroppstemperatur.
2. Lös upp jästen i degbunken med lite av mjölk/smörblandningen.
3. Tillsätt resten av vätskan och sedan socker, salt och kardemumman och drygt 70 % av mjölet.
4. Arbeta degen så den blir smidig. Använd en träsked eller trägaffel för detta. Arbeta med jämna, kraftiga tag. Ta inte i degen med händerna. 3-4 minuter räcker.
5. Degen är lagom arbetad när den är elastisk och släpper från bunkens kanter. 1-2 dl mjöl bör vara kvar till utbakningen, inte mer.
6. Strö lite mjöl över ytan så att den inte torkar. Täck sedan degen till kanelsnäckorna med en bakduk.
7. Ställ degen varmt och dragfritt. Jäs den till den har dubbel storlek. ca 45 min.
8. Medan degen jäser mixar du riven kokos, florsocker och socker eller honung med en matberedare eller stavmixer, och kör tills det bli grynigt.
9. Späd med några droppar vatten tills massan får rätt konsistens, dvs trögt flytande. Detta skall ju bredas ut på en deg och om massan är för trög blir det ett herrans jobb att göra.
10. Värm ungen till 225 grader.
11. Arbeta degen några minuter i bunken efter degen har jäst. Stjälp upp den på ett mjölat bakbord.
12. Knåda sedan in resten av mjölet i degen, ju mer du arbetat degen i bunken, desto mindre behöver den knådas på bordet. Den är färdigknådad när den släpper från bakbordet utan problem.
13. Skär du ett snitt i degen ska den ha en jämn porighet. Är den storblåsig har du knådat för lite. När degen är perfekt kavlar du ut den på bordet till en rektangulär platta.
14. Bred ut fyllningen på degen. Ta sedan ut blåbären ur frysen och blanda dem med en aning potatismjöl. Blåbären blir lättare att hantera och det kladdar inte ihop.
15. Strö ut blåbären över degen och rulla samman degplattan.
16. Dela rullen i jämnstora bitar som du lägger med snittytan uppåt i pappersformar så slipper du kladdiga plåtar.
17. Låt degen jäsa ytterligare en gång under duk till dubbla storleken.
18. Vispa upp ett ägg lätt och pensla bullarna. Garnera sedan med kokosflingor och blåbär.
19. Grädda bularna i mitten av ugnen i 225 graders ugnsvärme i 10-12 minuter.

Receptet är från:

Tasteline