Lusselångpanna med äpple och mandelmassa
Ingredienser
25
gram
jäst
8,5
dl
vetemjöl
1
krm
salt
2,5
dl
mjölk
0,5
gram
saffran
0,5
dl
strösocker
75
gram
smör, rumstempererat
1
st
ägg
75
gram
smör, rumsvarmt
2
tsk
kanel
75
gram
mandelmassa
1
st
äpple(n)
1
st
äggvita(or), till pensling
1
odefinierad
pärlsocker, till dekoration
Köp receptet
Gör så här
1. Smula ner jästen i en stor degbunke. Mät upp och blanda mjöl och salt. Ljumma mjölken till fingervärme.
2. Stöt saffranet fint tillsammans med lite av sockret och rör ut i mjölken.
3. Häll mjölken över jästen och lös upp den. Tillsätt även mjölblandningen, resten av sockret, det mjuka smöret och ägget.
4. Arbeta ihop till en deg och knåda degen ordentligt, 5 minuter i hushållsassistent eller 10 minuter för hand. Låt degen jäsa övertäckt i minst 40 minuter.
5. Rör under tiden ihop smör och kanel till fyllningen.
6. Kavla ut degen till en rektangel, cirka 1 cm tjock. Bred på kanelsmör och riv över mandelmassan.
7. Riv äpplet, låt eventuellt vätskan rinna av och strö sedan över mandelmassan. Rulla ihop degen och skär rullen i tjocka skivor. Lägg bullarna med lite mellanrum i en smord ugnsform, cirka 20×30 cm. Låt jäsa övertäckt i cirka 40 minuter.
8. Värm ugnen till 200 grader.
9. Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö över pärlsocker och grädda i mitten av ugnen i cirka 20-25 minuter.
Receptet är från: