Ingredienser

 

25
gram

jäst

8,5
dl

vetemjöl

1
krm

salt

2,5
dl

mjölk

0,5
gram

saffran

0,5
dl

strösocker

75
gram

smör, rumstempererat

1
st

ägg

75
gram

smör, rumsvarmt

2
tsk

kanel

75
gram

mandelmassa

1
st

äpple(n)

1
st

äggvita(or), till pensling

1
odefinierad

pärlsocker, till dekoration

Köp receptet

Gör så här

1. Smula ner jästen i en stor degbunke. Mät upp och blanda mjöl och salt. Ljumma mjölken till fingervärme.
2. Stöt saffranet fint tillsammans med lite av sockret och rör ut i mjölken.
3. Häll mjölken över jästen och lös upp den. Tillsätt även mjölblandningen, resten av sockret, det mjuka smöret och ägget.
4. Arbeta ihop till en deg och knåda degen ordentligt, 5 minuter i hushållsassistent eller 10 minuter för hand. Låt degen jäsa övertäckt i minst 40 minuter.
5. Rör under tiden ihop smör och kanel till fyllningen.
6. Kavla ut degen till en rektangel, cirka 1 cm tjock. Bred på kanelsmör och riv över mandelmassan.
7. Riv äpplet, låt eventuellt vätskan rinna av och strö sedan över mandelmassan. Rulla ihop degen och skär rullen i tjocka skivor. Lägg bullarna med lite mellanrum i en smord ugnsform, cirka 20×30 cm. Låt jäsa övertäckt i cirka 40 minuter.
8. Värm ugnen till 200 grader.
9. Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö över pärlsocker och grädda i mitten av ugnen i cirka 20-25 minuter.

Receptet är från:

Tasteline