Ingredienser

 

14 bitar

4
stora ägg

4.5 dl
strösocker

4.5 dl
vetemjöl

1.5 msk
kanel

1 msk
kardemumma

3 tsk
bakpulver

2 krm
salt

2 dl
neutral olja

300 g
finriven morot (6 dl)

Fyllning/topping

1 dl
mandelspån

150 g
rumsvarmt smör

3 dl
florsocker

600 g
cream cheese

1
apelsin, finrivet skal

380 g
apelsin- och morotsmarmelad

florsocker

= finns i Coops ekologiska sortiment

 

Gör så här

 

1

Sätt ugnen på 175°. Vispa ägg
och socker pösigt. Blanda alla
torra ingredienser i en skål och rör
ner i äggvispet. Vänd ner olja och
morötter. Häll smeten i en smord
och bröad form, ca 22 cm i diameter.

2

För att inte kakan ska bli
toppig när den gräddas kan man
dra smeten med slickepott upp
mot formens kant. Smeten får då
en lätt urgröpning när den ställs
in i ugnen. Grädda i nedre delen
av ugnen ca 50 min. Kontrollera med en sticka att kakan är klar. Låt kakan kallna helt.

3

Rosta mandelspånen under
omrörning till fin färg i torr panna.
Vispa smör och florsocker poröst
med elvisp. Tillsätt cream cheese
och apelsinskal och vispa till en
jämn kräm. Skär den kalla kakan i
tre bottnar.

4

Bred på en tredjedel av
marmeladen och sedan en tredjedel
av fyllningen på första bottnen.
Lägg på nästa botten och repetera
samma fyllning. Lägg på sista bottnen
och ett lager morotsmarmelad.

5

Forma resterande kräm till små
ägg med hjälp av två skedar. Lägg
äggen på kakan och strö över mandeln.
Pudra ev över florsocker.

Till Receptet