Rabarber- och vaniljfyllda bullar
Ingredienser
24 stycken
Bulldeg:
250 g
smör
5 dl
gammaldags mjölk, 4% eller standardmjölk
25 g
jäst
6
äggulor
6 msk
rörsocker
1 kg
vetemjöl
Rabarberkompott:
200 g
rabarber i bitar
2 dl
socker
1 tsk
citronsaft
Vaniljkräm:
6 tsk
vaniljsocker
1 dl
socker
0.5 dl
vetemjöl
100 g
smör
1
ägg till pensling
= finns i Coops ekologiska sortiment
Gör så här
1
Smält smöret i en kastrull och
häll i mjölken. Värm till 37 grader,
fingervarmt. Lös upp jästen med
den varma vätskan i en bunke
eller köksmaskin. Tillsätt ägggulorna,
sedan socker och mjöl.
Arbeta degen ordentligt tills
den blir blank och smidig.
Jäs under bakduk i rumstemperatur
cirka 1 timme.
2
Lägg under tiden rabarbern
i en kastrull tillsammans med
sockret och citronsaften. Koka
upp under omrörning och sjud
till en fast kompott. Låt svalna.
3
Rulla degen till två längder
och dela varje längd i 12 lika
stora bitar. Rulla till släta bullar
och lägg dem på en plåt med
bakplåtspapper. Låt bullarna
jäsa cirka 1 timme.
4
Rör vaniljsocker, socker,
vetemjöl och smör till en kräm.
Blanda med rabarberkompotten
och häll blandningen i en sprits.
5
Gör ett stort, djupt hål i
bullarna och fyll med rabarber och
vaniljblandningen. Pensla
bullarna med uppvispat ägg och
grädda cirka 12 minuter tills
bullarna fått fin färg.