Saffransbullar
Ingredienser
100
gram
smör
5
dl
mjölk
25
gram
jäst
1,5
tsk
kardemummakärnor
1
gram
saffran
1
dl
strösocker
0,5
tsk
salt
1
st
ägg
12
dl
vetemjöl, ev. lite mer
Fyllning
200
gram
mandelmassa
150
gram
smör, rumstempererat
1
dl
strösocker
Pensling & garnering
1
st
ägg, uppvispat
1
dl
mandel, hackad
1
dl
pärlsocker
Gör så här
1. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Vätskan får inte vara varmare än 37 grader. Rör ut jästen med vätskan i en bunke eller köksmaskin.
2. Stöt kardemumman i en mortel och lägg i bunken. Tillsätt saffran, socker, salt, ägg och ca 1 liter mjöl.
3. Arbeta degen tills den blir blank, den ska vara ganska lös, ca 10 minuter för hand eller 5 minuter med hushållsassistent.
4. Låt jäsa under bakduk minst 1 timme, gärna längre.
5. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt med resten av mjölet.
6. Dela degen i 2 delar och kavla ut varje
del till en rektangel, ca 25×50 cm.
7. Riv mandelmassan. Bred ut smöret på degen och strö över socker och mandelmassa. Rulla ihop degen från långsidan.
8. Skär varje rulle i 15 bitar. Lägg dem med snittytan upp i muffinsplåtar eller i pappersformar på plåtar. Jäs under bakduk ca 30 minuter.
9. Värm under tiden ugnen till 225 grader. Pensla de färdigjästa bullarna med ägg, strö över mandel och pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter.
Receptet är från: