Ingredienser

 

100
gram

smör

5
dl

mjölk

25
gram

jäst

1,5
tsk

kardemummakärnor

1
gram

saffran

1
dl

strösocker

0,5
tsk

salt

1
st

ägg

12
dl

vetemjöl, ev. lite mer

Fyllning

200
gram

mandelmassa

150
gram

smör, rumstempererat

1
dl

strösocker

Pensling & garnering

1
st

ägg, uppvispat

1
dl

mandel, hackad

1
dl

pärlsocker

Gör så här

1. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Vätskan får inte vara varmare än 37 grader. Rör ut jästen med vätskan i en bunke eller köksmaskin.
2. Stöt kardemumman i en mortel och lägg i bunken. Tillsätt saffran, socker, salt, ägg och ca 1 liter mjöl.
3. Arbeta degen tills den blir blank, den ska vara ganska lös, ca 10 minuter för hand eller 5 minuter med hushållsassistent.
4. Låt jäsa under bakduk minst 1 timme, gärna längre.
5. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt med resten av mjölet.
6. Dela degen i 2 delar och kavla ut varje
del till en rektangel, ca 25×50 cm.
7. Riv mandelmassan. Bred ut smöret på degen och strö över socker och mandelmassa. Rulla ihop degen från långsidan.
8. Skär varje rulle i 15 bitar. Lägg dem med snittytan upp i muffinsplåtar eller i pappersformar på plåtar. Jäs under bakduk ca 30 minuter.
9. Värm under tiden ugnen till 225 grader. Pensla de färdigjästa bullarna med ägg, strö över mandel och pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter.

Receptet är från:

Tasteline