Saffransbulle med mandelmassa
Ingredienser
2 stycken
5 dl
mjölk
1 g
saffran
25 g
jäst
1 dl
strösocker
1 tsk
kardemummakärnor, mortlade
0.5 tsk
salt
11 dl
vetemjöl
150 g
rumsvarmt smör
Fyllning
200 g
mandelmassa, finriven
125 g
rumsvarmt smör
2 tsk
kardemummakärnor, mortlade
Till gräddning
1
ägg
0.5 dl
mandelspån
0.5 dl
pärlsocker
= finns i Coops ekologiska sortiment
Gör så här
1
Värm mjölk och saffran till 37°. Smula sönder jästen i en bunke och rör ut i lite av degvätskan. Tillsätt resten av degvätskan, socker, kardemumma och salt.
Tillsätt mjölet och klickar av smöret lite i taget under omrörning.
2
Häll ut den kladdiga degen på bänkskivan och arbeta degen blank och följsam, ca 10 min. Lägg tillbaka i bunken och pudra över lite mjöl. Täck med bakduk
och låt jäsa till dubbel storlek, ca 1 timme.
3
Sätt ugnen på 200°. Blanda mandelmassan med smör och kardemumma. Stjälp upp degen på bänken och dela i två lika delar. Kavla ut tunt, en del i
taget, på mjölat bakbord till en rektangel, degen får inte fastna i bänkskivan.
4
Bred ut hälften av smörkrämen på degen och
rulla ihop från långsidan. Skär rullen i ca 11 bitar och lägg ner bullarna med lite mellanrum i en
smord form med löstagbar kant, 24–26 cm i diameter. Låt jäsa ytterligare 20–30 min (gärna
nära ugnen).
5
Gör likadant med den andra degen och resten av
smörkrämen. Pensla med lättvispat ägg
och strö över mandelspån och pärlsocker. Grädda mitt i ugnen ca 20 min. Ta bort kanterna och
låt svalna under bakduk.