Ingredienser

 

2 stycken

5 dl
mjölk

1 g
saffran

25 g
jäst

1 dl
strösocker

1 tsk
kardemummakärnor, mortlade

0.5 tsk
salt

11 dl
vetemjöl

150 g
rumsvarmt smör

Fyllning

200 g
mandelmassa, finriven

125 g
rumsvarmt smör

2 tsk
kardemummakärnor, mortlade

Till gräddning

1
ägg

0.5 dl
mandelspån

0.5 dl
pärlsocker

= finns i Coops ekologiska sortiment

 

Gör så här

 

1

Värm mjölk och saffran till 37°. Smula sönder jästen i en bunke och rör ut i lite av degvätskan. Tillsätt resten av degvätskan, socker, kardemumma och salt.
Tillsätt mjölet och klickar av smöret lite i taget under omrörning.

2

Häll ut den kladdiga degen på bänkskivan och arbeta degen blank och följsam, ca 10 min. Lägg tillbaka i bunken och pudra över lite mjöl. Täck med bakduk
och låt jäsa till dubbel storlek, ca 1 timme.

3

Sätt ugnen på 200°. Blanda mandelmassan med smör och kardemumma. Stjälp upp degen på bänken och dela i två lika delar. Kavla ut tunt, en del i
taget, på mjölat bakbord till en rektangel, degen får inte fastna i bänkskivan.

4

Bred ut hälften av smörkrämen på degen och
rulla ihop från långsidan. Skär rullen i ca 11 bitar och lägg ner bullarna med lite mellanrum i en
smord form med löstagbar kant, 24–26 cm i diameter. Låt jäsa ytterligare 20–30 min (gärna
nära ugnen).

5

Gör likadant med den andra degen och resten av
smörkrämen. Pensla med lättvispat ägg
och strö över mandelspån och pärlsocker. Grädda mitt i ugnen ca 20 min. Ta bort kanterna och
låt svalna under bakduk.

Till Receptet