Surdegsbröd med potatis och lök
Ingredienser
2 st
Dag 1 (Surdeg):
3 dl
vatten (37º)
25 g
jäst
3 dl
rågsikt
Dag 2:
3
gula lökar
2 tsk
olja
4
kokta potatisar
Deg:
25 g
jäst
7 dl
vatten (37º)
1 msk
salt
3 msk
olja
2.5 liter
vetemjöl, gärna special
= finns i Coops ekologiska sortiment
Gör så här
Dag 1
1
Häll det fingervarma vattnet i en bunke. Smula i jästen och rör så att den löser sig. Blanda i mjölet. Låt bunken stå övertäckt ett dygn i rumsvärme.
Dag 2
1
Fräs löken mjuk i lite olja, utan att den tar färg. Låt svalna. Skala och skär potatisen i små tärningar.
Rör ut jästen i det fingervarma vattnet och blanda i surdegen. Tillsätt lök, potatis, salt, olja och nästan allt mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg först i bunken och sedan på bakbordet eller i maskin. Jäs den övertäckt ca 1 timme.
2
Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela den i 6 bitar och rulla ut dem till baguetter lika långa som plåten. Eller dela degen i 2 delar och forma ovala bröd. Lägg dem på plåtar, smorda eller med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta ca 30 minuter.
Värm ugnen till 275º. Gör några snitt i bröden med vass kniv. Sätt in baguetterna i mitten av ugnen, de stora bröden i nedre delen.
Sänk genast temperaturen till 200º.
3
Grädda baguetter 15-20 minuter, stora bröd 30-35 minuter. Bröden är klara när det låter ihåligt när man knackar dem på undersidan.
Låt bröden svalna på galler utan bakduk.