Ingredienser

 

2 st

Dag 1 (Surdeg):

3 dl
vatten (37º)

25 g
jäst

3 dl
rågsikt

Dag 2:

3
gula lökar

2 tsk
olja

4
kokta potatisar

Deg:

25 g
jäst

7 dl
vatten (37º)

1 msk
salt

3 msk
olja

2.5 liter
vetemjöl, gärna special

= finns i Coops ekologiska sortiment

 

Gör så här

 

Dag 1

1

Häll det fingervarma vattnet i en bunke. Smula i jästen och rör så att den löser sig. Blanda i mjölet. Låt bunken stå övertäckt ett dygn i rumsvärme.

Dag 2

1

Fräs löken mjuk i lite olja, utan att den tar färg. Låt svalna. Skala och skär potatisen i små tärningar.

Rör ut jästen i det fingervarma vattnet och blanda i surdegen. Tillsätt lök, potatis, salt, olja och nästan allt mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg först i bunken och sedan på bakbordet eller i maskin. Jäs den övertäckt ca 1 timme.

2

Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela den i 6 bitar och rulla ut dem till baguetter lika långa som plåten. Eller dela degen i 2 delar och forma ovala bröd. Lägg dem på plåtar, smorda eller med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta ca 30 minuter.

Värm ugnen till 275º. Gör några snitt i bröden med vass kniv. Sätt in baguetterna i mitten av ugnen, de stora bröden i nedre delen.
Sänk genast temperaturen till 200º.

3

Grädda baguetter 15-20 minuter, stora bröd 30-35 minuter. Bröden är klara när det låter ihåligt när man knackar dem på undersidan.
Låt bröden svalna på galler utan bakduk.

Till Receptet