Veganska lussebullar
Ingredienser
30 stycken
150 g
mjölkfritt margarin
5 dl
havredryck
1 g
saffran
50 g
jäst
0.5 tsk
salt
1.5 dl
socker eller vit sirap
1 dl
russin
14 dl
vetemjöl (840 g)
Fyllning till längder och kransar
100 g
mjölkfritt margarin
150 g
mandelmassa
Pensling och garnering
250 g
blötlagda russin
1 dl
havredryck
= finns i Coops ekologiska sortiment
Gör så här
1
Smält margarinet i en kastrull. Häll i havredryck och värm till ca 37°. Stöt saffran riktigt fint med lite socker i en mortel. Häll lite av degspadet i morteln för att lösa upp saffranet. Smula ner jästen i en degbunke. Rör ut jästen i degspadet och saffransblandningen.
2
Tillsätt salt, socker eller sirap ev russin och mjöl. Spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper kanterna. Jäs under bakduk ca 30 min. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den. Baka ut degen till kusar eller andra julbröd.
3
Lägg brödet på plåtar med bakplåtspapper. Jäs under bakduk, ca 30 min. Garnera de färdigjästa kusarna med att trycka i russin som legat i blöt. Pensla med havredryck.
4
Grädda flätor och större bröd i nedre delen av ugnen 15-20 minuter i 200-225°. Grädda mindre bröd i mitten av ugnen 5-8 min i 225-250°. Låt brödet svalna på galler under bakduk.
5
Vill du ha mandelfyllda saffransbullar kan du t ex baka ut dem som snäckor: Blanda rumsvarmt margarin med grovriven mandelmassa. Dela den jästa degen i 2 delar. Kavla ut varje del ca 1 cm tjock och bred ut fyllningen över degplattorna. Rulla ihop och skär varje rulle i 15-20 bitar. Ställ dem med snittytan upp i bullformar. Jäs, pensla och grädda som mindre bröd ovan.
Till Receptet