Glutenfria saffransbullar med mandelmassa och glasyr
Ingredienser
12 bitar
1.5 dl
strösocker
0.5 tsk
salt
8 dl
glutenfritt mjöl från kungsörnen
25 g
jäst
5 dl
mjölk
1 g
saffran
100 g
smör, rumsvarmt
Fyllning
100 g
smör, rumsvarmt
200 g
mandelmassa
1 tsk
malen kardemumma
Glasyr
2 dl
florsocker
1.5 msk
vatten
Till garnering
mandelspån
lingon
= finns i Coops ekologiska sortiment
Gör så här
1
Blanda strösocker, salt och mjöl. Smula jästen i en bunke och värm mjölken till 37°. Rör ut jästen med mjölken. Tillsätt saffran, de torra ingredienserna och smöret. Rör om tills allt blivit blandat. Degen blir kladdig. Låt jäsa under bakduk 1 tim.
2
Blanda alla ingredienser till fyllningen och sätt på ugnen på 200°. Skeda upp degen i 12 högar i en smörjd ugnsform ca 24 x 34 cm. Tryck ett hål i mitten av varje ”hög” och klicka i mandelmassfyllningen.
3
Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Pensla med lättvispat ägg och grädda mitt i ugnen i 20–23 min. Låt svalna. Vispa ihop glasyren och ringla över bullen. Garnera med mandelspån och ev lingon. Skär bullen i 12 bitar.
Till Receptet