Kardemummabullar med mandelmassa
Ingredienser
150
gram
margarin
5
dl
mjölk
2
dl
strösocker
0,5
tsk
salt
3
tsk
kardemumma, malen
1
torrjäst, för söta degar (ca 50 g färsk jäst)
1,4
l
vetemjöl special, Kungsörnen
Fyllning
150
gram
smör, smält
200
gram
mandelmassa
1
dl
strösocker
1
st
banan(er), mosad
15
droppe(ar)
arrak, hushållsrom
2
tsk
kanel, ca
Pensling
1
st
ägg
1
pärlsocker
Gör så här
1. Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm den till ca 45ºC.
2. Blanda socker, salt och kardemumma i en degskål och rör i mjölken.
3. Blanda torrjästen i mjölet och rör ner i degskålen. Arbeta degen kraftigt ca 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills den känns smidig.
4. Låt jäsa under bakduk ca 40 minuter.
5. Tag upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Dela den i två delar och kavla ut varje del till en avlång kaka.
6. Rör ihop alla ingredienser, utom kanel, till fyllningen och bred ett generöst lager på kakan. Pudra över rikligt med kanel.
7. Rulla ihop till en rulle. Skär rullen i ca 20 bitar och lägg dem i pappersformar. Låt jäsa under bakduk ca 40 minuter.
8. Sätt ugnen på 225ºC.
9. Pensla bullarna med uppvispat ägg och garnera med pärlsocker. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter.
Receptet är från: