Saffransbullar med apelsinfyllning
Ingredienser
0,5
gram
saffran
1
tsk
strösocker
1
tsk
Konjak, eller mjölk
150
gram
smör
5
dl
mjölk
50
gram
jäst, för söta degar, eller vanlig jäst
1
dl
strösocker
1
tsk
salt
14
dl
vetemjöl
1
st
ägg, lätt uppvispat till pensling
1
odefinierad
pärlsocker, att toppa bullarna med
Fyllning
175
gram
mandelmassa
175
gram
smör, rumsvarmt
2
msk
strösocker
1
msk
vaniljsocker
1
st
apelsin, finrivet skal och 1 tsk av saften
Köp receptet
Gör så här
1. Stöt saffran fint med 1 tsk socker och lös upp med konjak eller mjölk.
2. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Tillsätt det lösta saffranet och värm till 37 grader.
3. Smula ner jästen i en degbunke eller matberedare. Häll på vätskan, rör i socker, vaniljsocker och salt.
4. Arbeta in lite mjöl i taget till en smidig deg. Låt degen jäsa under bakduk 30 minuter.
5. Sätt ugnen på 225 grader.
6. Riv mandelmassan fint och vispa ihop med smör, socker, vaniljsocker, apelsinskal och apelsinsaft med elvisp.
7. Dela degen i två bitar och kavla ut till 1/2 cm tjocklek på ett lätt mjölat bakbord.
8. Bred fyllningen över och rulla ihop. Skär längderna i 3 cm breda bitar och lägg dem i pappersbullformar på plåtar med snittytan uppåt. Låt jäsa ytterligare 30 minuter under bakduk.
9. Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 6-8 minuter. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.
Här hittar du Tastelines alla recept på saffransbullar
Receptet är från: