Ingredienser

 

0,5
tsk

salt

150
gram

smör

5
dl

mjölk

50
gram

jäst, för söta degar

15
dl

vetemjöl

2
tsk

kardemumma

2
dl

strösocker

Glasyr

2
dl

florsocker

2
msk

vatten

Vaniljkräm

2
dl

vispgrädde

25
gram

5
dl

mjölk

7
st

Äggulor

1,5
dl

strösocker

1
st

vaniljstång

0,75
dl

majsstärkelse

1
st

ägg, till pensling

Gör så här

1. Börja med degen. Smält smöret, häll i mjölken och låt det bli fingervarmt. Smula jästen i en bunke och häll över mjölkblandningen, lite i taget. Blanda ner övriga ingredienser och knåda tills det blir en smidig deg.
2. Låt jäsa i ca 1 timme.
3. Och nu vaniljsåsen: Koka upp mjölken med vaniljstången. Vispa äggulor, socker och majsstärkelse vitt och pösigt. Visa ner den varma mjölkblandningen och häll sedan tillbaka i kastrullen. Vispa konstant medan det kokar upp på låg värme. Ta av från plattan när den tjocknat och häll över i en skål. Blanda ner smöret och låt sedan vaniljsåsen svalna.
4. När degen har jäst så delar du den i två delar och kavlar ut på två plåtar. Bred vaniljsåsen över och låt de sedan jäsa ytterligare 30 min. Pensla kanterna med uppvispat ägg och grädda sedan i 20 min på 200 grader.
5. När den svalnat så blanda ihop glasyren. Jag hatar recept på glasyr så blanda florsocker med lite vatten tills det blir en bra konsistens och ringla sedan över kakan. Dekorera med lite fin strössel.
6. Alla vet att gamla (ursäkta, äldre) personer gillar mjuka kolor, dessa kakor har allt. Som en blandning av knäckflarn, kolakaka, brysselkex och biskvi… eller nåt. Jag var tvungen att sitta på mina händer för att inte äta upp alla helt själv

Receptet är från:

Tasteline